En logotyp, eller logga, är ett företags symbol. Det kan vara en bild, en text i ett särskilt typsnitt eller en kombination av båda. Man kan säga att det är visualiseringen av ett företags varumärke vilket gör att logotypen blir väldigt viktig ur ett varumärkesbyggande perspektiv. Hur viktig avgörs delvis av verksamheten. En lokal snickare behöver inte en lika genomarbetad logotyp som ett globalt modevarumärke. Men att ha en symbol som är tydlig och lätt att känna igen är viktig även för små företag.
Om du vill ha en logotyp till ditt företag kan du räkna med att få betala allt mellan ett par tusen kronor upp till flera hundra tusen. Priset beror mycket på hur avancerad process det är att ta fram den och på hur logotypen ska användas.
Olika pris beroende på val av leverantör
Priset på att ta fram en logotyp beror bland annat på vem du vänder dig till. Om du bara vill ha något, vad som helst, så kan du hitta någon på internet som löser det billigt åt dig. Då kan du dock inte räkna med att ha särskilt mycket inflytande över slutprodukten. Om du istället vänder dig till en professionell reklambyrå kan du räkna med att få en mycket mera väl genomarbetad logotyp men till ett högre pris. I det fallet kommer du sannolikt sitta tillsammans med byrån flera gånger. De kommer intervjua dig om vilka värden du vill förmedla. De testar olika designer på olika målgrupper och du kommer förmodligen få flera alternativ att välja på när logotypen är på skisstadiet.
En mer komplex designprocess kostar helt enkelt mer pengar. Det är fler personer inblandade men du får i slutändan något där det inte är slumpen som avgör om logotypen kommer vara bra för din försäljning eller inte. Om du går till en bra reklambyrå kan du också känna dig tryggare i att din nya logotyp är unik, och inte bara en variation på något som ritats åt något annat företag.
Användningsområdet påverkar priset
En annan sak som har påverkan på priset är hur din logotyp ska användas. En enkelt logotyp är oftast bara avsedd att användas på ett sätt. Nu för tiden är det oftast på en hemsida. Om du köper en sådan och sen ska göra trycksaker, eller vill göra bildekaler med din nya logotyp, kan det visa sig att den inte fungerar så bra i andra medier. Om du lägger mer pengar på en logotyp kan du räkna med att den fungerar nästan oavsett var den används. Ofta tar reklamföretaget också fram en mer omfattande grafisk profil som berättar hur logotypen ska anpassas om den till exempel görs i svartvitt, eller vilka delar som ska synas om inte hela logotypen görs ut. Ett exempel på ett mycket kraftfullt sätt att arbeta med det senare är Viking Lines logotyp där det ofta bara är NG LI som syns i annonser. Men man känner ändå igen det och det blir bra kommunikation till konsumenten.
En logotyp gör skillnad
Oavsett vilken leverantör du väljer så kan du vara säker på att en logotyp kommer göra skillnad för ditt företag. När du har en logotyp så är det ett första steg mot att både bygga ditt varumärke externt och bygga kultur internt. En bra logotyp ska fungera på båda sätt. Du vill att dina medarbetare ska känna sig stolta över att åka runt med bilar stripade med logotypen för det företag de jobbar åt. Och du vill också att folk som ser dina bilar eller dina annonser ska tycka att det här företaget verkar intressant nog att kolla upp närmare.
För att du ska nå det senare vill du i de flesta fall ha en logotyp som berättar något om vad det är du jobbar med direkt när man ser den. Om ditt företags logotyp är BOSSE SNICKARE med två korslagda hammare är det extremt tydligt vad folk kan förvänta sig av dig. Det finns givetvis undantag till den regeln. Att ett företag med ett äpple som logotyp tillverkar mobiltelefoner är till exempel inte helt intuitivt. Men om du väljer att ha en sådan mer abstrakt logotyp utan direkt koppling till din verksamhet behöver du också räkna med att lägga mer marknadsföringspengar på att få folk att förstå vad det är du gör egentligen.