Vad behöver jag tänka på när jag väljer mellan screentryck och transfertryck till profilkläder?

Det du behöver tänka på då du väljer mellan screentryck och transfertryck till profilkläder är vilka sorts kläder som ska tryckas, klädernas material, hur många som ska tryckas och vilken kvalitet du är ute efter.

Att välja vilken tryckteknik som är den bästa för företagets profilkläder kan vara klurigt. Speciellt om man inte vet var man ska börja leta och vem man kan vända sig till. Trots att det kan kännas svårt är det egentligen ganska enkelt, allt hänger nämligen på preferenser och samarbete.

Vad behöver jag tänka på?

Det första man ska tänka på då man vill ha något tryckt är att planera det väl och i god tid då det ibland kan ta lång tid att producera. Det andra man ska tänka på då profilkläder ska tryckas är vilken sorts kläder det är frågan om (byxor, skjorta o.s.v.) och vad för sorts material de är gjorda av. Exempelvis lämpar sig transfertryck bäst för stretchiga material medan bomulls t-shirts ska tryckas med screentryck. Annat man ska tänka på är volymen, budgeten och kvaliteten, hur stor upplaga av produkter ska det vara, av vilken kvalitet ska den färdiga produkten vara och hur mycket får det kosta? Här nedan ges en kort beskrivning på de två olika tryckstilarna för att underlätta valet.
Då allt annat är bestämt gäller det att höra sig för till olika tryckerier och be om fler offerter på en gång så de kan jämföras. Passa även på att fråga företagen om hjälp vid valet av tryckmetod om du fortfarande är tveksam, de är trots allt proffsen!

Screentryck

Screentryck är en metod där man trycker färgen direkt på ett plagg med hjälp av en schablon. Screentryck är en billigare metod för stora volymer av profilkläder. Metoden är billigare i stora volymer eftersom det endast krävs en schablon för att trycka stora mängder av produkter. Av samma orsak lämpar sig screentryck mindre bra för små volymer då ganska stora startkostnader tillkommer i framtagningen av en schablon.

För att skapa en schablon behövs en bild, text eller logotyp man vill ha tryckt på sin produkt. Tänk på att om det är ett foto ska upplösningen vara hög för ett bra resultat (annars blir bilden suddig och alla små fyrkantiga pixlar syns tydligt) och originalet av en logo eller text ska vara vektoriserat. Program som kan redigera vektorbilder är t.ex. Adobe Illustrator och Freehand.

Screentryck innebär att man ”målar” fast trycket på textilen med hjälp av en tät, uppspänd duk på en ram som bestryks med en uv-känslig hinna. Ett original (bild/logo/text) skrivs ut på en originalfilm och placeras ovanpå ramen och belyses sedan med en uv-lampa. Efter det sköljs den del av hinnan som inte har härdats av lampan av. Efter det placeras ramen på textilen som ska bli tryckt och färgen stryks jämt över ramen. Där motivet var kommer färgen rinna igenom och fastna på textilen. Efter det ska trycket torka, torkningsprocessen kan snabbas upp men hjälp av en värmepress, hårtork eller en torkbana.

Screentryck rekommenderas på t-shirt, piké, college och hood. Metoden kan göras i både enkla enfärgsmotiv och i avancerade mångfärgade motiv med hög kvalitet och lång hållbarhet.

Transfertryck

Till skillnad från screentryck krävs ingen schablon vid transfertryck metoden då motivet pressas direkt fast på produkten. Vid transfertryck trycks motivet på en bärare, en transfer, som sedan placeras på valfri textil. För att en transfer eller bärare ska kunna skapas krävs det precis som vid Screentryck ett original på det man vill ha tryckt, dvs en bild, logo eller text. Tänk igen på att om det är ett foto ska upplösningen vara hög för ett bra resultat (annars blir bilden suddig och alla små fyrkantiga pixlar syns tydligt) och originalet av en logo eller text ska vara vektoriserat. Program som kan redigera vektorbilder är t.ex. Adobe Illustrator och Freehand.

Transfertryck kräver till skillnad från screentryck inga startkostnader och lämpar sig därför vid mindre upplagor eftersom priset då blir lägre. Då transfertryck inte kräver en schablon ges en större frihet att variera trycket. Speciellt bra passar metoden om trycket är enkelt och enfärgat. Nackdelen med transfertryck är att det inte är lämpat för fyrfärgstryck eftersom varje färg ska tryckas i ett original separat.

Eftersom alla plagg är unika och kräver olika temperatur/tid/tryck för att få transfern att fastna på plagget rekommenderas främst arbetskläder, väskor, jackor, funktionsplagg(sport) och kläder som har mycket stretch för denna metod. OBS! t-shirts i bomull ska tryckas med screentryck, inte transfertryck!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *