Skapa egen företagslogga; hur gör jag och med vilken programvara gör jag det?

Ett företags identitet är otroligt viktig för dess existens eftersom det hänger ihop med kundkännedom och i slutändan företagets intäkter. Ett företags identitet är inte bara vilka kärnvärden som kännetecknar verksamheten eller hur serviceinriktad personal man har. De är givetvis viktiga byggstenar men kärnan i identiteten är en igenkänd logotyp. I den här artikeln går vi igenom några av de saker man kan tänka på när man själv ska ta fram en företagslogga och grafisk identitet till sitt företag.

Det finns gott om program och appar som kan vara till din hjälp där det kanske mest kända är Adobe Illustrator. Vill man inte lägga för mycket pengar så finns det andra alternativ som exempelvis Canva som har både en gratisversion och en professionell betalversion. Det finns också andra väldigt populära alternativ som Inkscape, Vectr eller CorelDRAW.

Göra det själv eller anlita en byrå?

I en digitaliserad värld, där i princip alla personer som äger en dator eller telefon kan agera både bokföringsexpert och fotograf själva, så finns det också goda möjligheter att på egen hand skapa en logga istället för att anlita en reklambyrå eller grafiker. Det kan såklart vara kostsamt att anlita en reklambyrå men man får en viss expertis på köpet. Vad kan en reklambyrå som inte du kan eller kan lära dig är en bra grundfråga. Är du lite kreativ och klurig så finns inga hinder för att rita en logga – och kom ihåg att det är gratis att försöka.

En viktig första pusselbit för dig som bestämt dig för att ge det ett försök är förarbetet. Innan man börjar researcha vad man gillar för typsnitt, färger och vilka eventuella symboler som kan passa in i ens identitet så rekommenderar vi att man tänker igenom vad man vill utstråla med sin identitet. Exempelvis kan val av typsnitt påverka lite hur företaget uppfattas. En klassisk serif med så kallade klackar och fötter på bokstäverna uppfattas som lite mer traditionellt och kanske lämpar sig bra för till exempel en revisor eller ett bibliotek. En symbol eller ikon kan tillföra mycket men är ingenting nödvändigt för att ha en komplett identitet. Om du driver en byggfirma eller ett gym så kan du använda dig av en stiliserad hammare eller en hantel ihop med din logotyp.

Hur gör jag en egen företagslogga?

Det går givetvis att rita för hand och sedan anlita någon för att digitalisera det hela men har du väl kommit så långt med din idé finns ingen anledning att ge bort pengar för att färdigställa projektet. Det finns gott om programvaror eller tjänster för att rita eller till och med bara komponera din logga direkt i datorn.

De flesta professionella grafiker jobbar i programmet Illustrator från utvecklaren Adobe. Det finns oändliga funktioner och vid första anblick kan man bli skrämd av alla alternativ. Det är också relativt dyrt, speciellt om man bara tänkt rita en enstaka logga.

En annan mycket populär app eller tjänst är Canva som är webbaserat och enkelt att använda. Även om enkelheten i appen lockar många nybörjare så tilltalar den också proffs. Här finns många typsnitt förinstallerade genom Google Fonts och man erbjuds både en gratisversion och en betalversion.

Ett annat alternativ som också är gratis heter Inkscape, vilket också kan vara spännande om man vill försöka sig på att animera sin logga.

Även Vectr är en webbaserad mjukvara med gratisversion. En klar fördel här är att man kan samarbeta med andra kreatörer i sitt projekt genom att dela en länk med dem. På så vis kan du också snabbt få feedback från vänner och familj eftersom de kan se det i realtid.

Ett av alternativen som kanske är mest jämförbart med Illustrator heter CorelDRAW och har många likvärdiga funktioner, det är också en professionell programvara utvecklad för seriösa användare. Det man kan värdera lite extra med att använda en betaltjänst är att det finns seriös support och du kan få hjälp om exempelvis installationen krånglar eller om din dator inte stödjer senaste versionen.

Tips och trix kring design av logotyper

Enkelhet är ofta ett ledord som glöms bort när man skiljer hemmafixarna från proffsen. Det är lätt att addera för mycket detaljer när man kanske hellre borde välja sparsmakat med både färg och form. Lek och testa men håll det enkelt, på så vis blir din logotyp också mer tidlös.

Man kan också läsa på lite om upphovsrätt och licensiering kring typsnitt för kommersiellt bruk, eller använda sig av typsnitt från Google Fonts som är garanterat gratis och fria för användning.

Källhänvisning

Vill man läsa mer om applikationerna så rekommenderar vi att kolla in företagens hemsidor där all information ifrån denna artikel också är hämtad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *